new kompozit

Ahşap Kompozit Nedir?

Ahşap Kompozit Nedir?
Ahşap Kompozit Nedir?

Kompozit, birbirinden farklı yapıdaki iki materyalin birleştirilmesi ile oluşturulur. Ortaya çıkan kompozitin fiziksel ve kimyasal yapısı, karışımda kullanılan iki malzemeden de farklı olmaktadır.

ahşap kompozit, ahşap malzemenin önceden belirlenmiş miktarda plastik materyal ile karıştırılmasıyla edilen bir malzemedir. ahşap kompozit hazırlanırken talaş haline getirilmiş ahşap, plastik (pvc, hdpe ya da pe olabilir) ve özel olarak hazırlanan tutturucular kullanılmaktadır.

Kullanılanacak ahşap talaşları, çeşitli yerlerden temin edilmiş ahşap atıklardan elde edilebilir. Atık ahşap kullanılması geri dönüşüme de katkı sağlamaktadır. Ahşap talaşı gibi, kullanılacak plastik malzeme de genellikle geri dönüştürülmeye uygun olanlar arasından seçilir.

Ahşap kompozit hazırlamak için uyulması gereken bazı kurallar bulunmaktadır. Kompozite katılan ahşap oranı, ülkemizde ve dünyada genel olarak %50 civarındadır. Geriye kalan %50’lik kısmın %40 kadarı plastik malzeme olurken, ’u da tutturucudan oluşmaktadır.

Ahşap Kompozit Çeşitleri

Ahşap kompozit, hammaddesine göre kendi içinde temel olarak dört kategoride sınıflandırılır:

Pres Kaplama Kompozit

  • Kaplama Levhalar
  • Kontraplak
  • Kontratabla
  • Lamine Ahşap Kaplama

Partikül ve Lif Kompozit

  • Yonga Levha
  • Lif Levha
  • Talaş Levha

Odun ve Odun Dışı Kompozit

  • İnorganik Kompozit
  • Termoplastik Kompozit
  • Odun Dışı Kompozit

Masif Pres Kompozit

  • Yoğunlaştırılmış Kompozit
  • Polimer Kompozit

Ahşap Kompozit Kullanım Alanları

Ahşap kompozit malzemenin kullanım alanı oldukça geniştir. Evlerde, iş yerlerinde, kapalı veya açık mekânlarda dekoratif olarak kullanılabileceği gibi, endüstriyel amaçlarla da kullanılabilir. Mobilyalarda kullanımı yaygındır. İnşaat ve yapı işlerinde sıklıkla ahşap kompozitten faydalanılır.

Ahşap Kompozit Kullanmanın Faydaları

Ahşap kompozit, çürümeye, neme, suya, mantara ve böceklenmeye dayanıklı bir malzemedir. Renginin solması oldukça zordur. Dağılmaz, kıymıklanmaz ve çatlamaz özellikleri ile sert ağaçların yerine tercih edilebilecek bir materyaldir. Düzenli olarak bakımını yaptırmanız veya kullanırken çok dikkatli olmanız gerekmez. İnsan eliyle yapıldığından, istenilen boyutta, kalınlıkta, dayanıklılıkta ve kalitede imal edilebilir. İstenilirse rüzgara ve hatta güneş ışınlarına dayanıklı olarak üretilebilir. Ahşap kompozitin üstüne istenilen ağacın deseni verilebilir.

Ahşap kompozitler kullanıldıkları yerde oldukça estetik ve modern bir görüntü ortaya çıkartırlar. Mimaride ve peyzaj tasarımında kullanılabilecek bir alternatiftir.

Ahşap kompozit, kesilmesi ve delinmesi oldukça kolay bir malzemedir. İstediğiniz gibi şekillendirebilirsiniz. Ahşap kompozitin üstünde çalışmak için temel beceri ve bilgilere sahip olmak çoğu zaman yeterlidir.

Ahşap malzemenin çok uzun zamandır sevilerek kullanılması, ahşap elde etmek için kesilen ağaçların sayısını da maalesef arttırmıştır. Ağaç kesimine bağlı olarak dünyanın orman varlığı da tükenmeye devam ediyor. Ahşap kompozit, bu soruna bir çözüm olarak kullanılabilir. İçeriğinde ahşap ya da ağaç oranının % 100 olmaması ve kullanılan ahşabın da genellikle geri dönüştürülmüş talaş olması, orman varlığını korumaya yardımcı olur. 

Ahşap kompozit, her ihtiyaca uyabilecek özellikleri ve dayanıklı yapısı ile gelecekte de sıklıkla tercih edilecek gibi görünüyor.

Başka Açıdan Ahşap Kompozit Nedir?

Günümüzde insanlar artık betonun insanlara vermiş olduğu bütün soğukluk ve boğuk havadan sıkılmışlardır. Bu sıkılma durumunun sonucunda ise insanlar hayatlarının birçok farklı alanında değişikliklere giderek betondan yapılan birçok şeyi de hayatlarından çıkararak ahşap ya da ağaçlardan yapılan birçok farklı şeye yönelmişlerdir. Bu yönelimlerin en başında ise ahşap kompozitlerin kullanımı gelmektedir. Günümüzde oldukça fazla artan ve kullanılmaya da devam eden ahşap yapılar insanlar tarafından epeyce benimsenmiş ve bundan dolayı da gün geçtikçe kullanımı da bir o kadar artmıştır. Bu durum sonucunda insanlar betonun soğuk yapısından daha çok ahşabın sıcak ve çekici yapısını daha çok benimseyerek hayatlarının her alanında ahşap ile ilişkilerini artırmışlardır.

Ahşap yapılar ve buna benzer ahşap olan her şey ile ilişkilerini sağlayan ve güçlendiren insanlar bu durumdan duydukları mutluluk ve ahşabın insanlar üzerinde kurmuş olduğu bu muhteşem sıcaklık ve çekicilik hissine kapılarak her alanda hayatlarına ahşaba dair her şeyi yerleştirmiş ve bununla birlikte bu sıcaklık ve çekicilik ile duygusal olarak da bir rahatlama yaşamaktadır. Bu duygusal rahatlamanın temel sebebi doğadır. Ahşabın doğadan gelmesi ve insanlara kendilerini doğada gibi hissettirmesi ile birlikte insanlara doğanın sakin ve sessiz havasını da aşılamaktadır. Bu aşılama sonucunda ise insanlar kendilerini doğada vakit geçiriyormuş gibi hissederek psikolojik anlamda bir rahatlama dönemine girmektedir.

Özellikle son yıllarda gelişen ve daha fazla büyüyen şehirler. Tıpkı bir beton yığını gibi bir hal almaktadır ve bu beton yığını içerisinde yaşamak insanlara bir süre sonra psikolojik olarak olumsuz etkiler yaratmaktadır. Hatta ve hatta birçok hastalığın temelinde de şehirleşme ve uzun yıllarını şehirde yaşamak olarak söylenir. Doğada yaşayan insanlar şehirde yaşayan insanlara göre daha zor hastalanır ve bu durum psikolojik bir durumdur. Bundan dolayı da ahşap kompozitler insanlara şehrin beton yapılarından arınma ve bununla birlikte doğaya yakınlığı sağlama imkânı sunmaktadır. Bu durum insanları psikolojik olarak rahatlatmakla birlikte insanların hasta olmasını da engellemekte bu sayede de insanlar tarafından tercih edilmektedir.

Ahşap kompozit, basit anlamı ile birbirine bağlı liflerin ya da tahtaların birbirlerine bağlanması ile oluşturulan bir ahşap türüdür. Bu ahşap türü dışarıdan bakıldığı zaman oldukça düzgün ve düzenli bir yapıda olması ile insanların ilgisini çekmekle birlikte insanlarda doğada yaşıyor hissi vererek mutluluk yaşatmaktadır. Birçok farklı ürün ile üretildiği bilinen ahşap kompozitler genellikle kenevir sapları, şeker kamışı kalıntısı, çavdar ve buğday sapı gibi ürünlerden üretilerek tıpkı gerçek ahşap görünümü sağlanmaktadır. Bu durum neticesinde, hem ağaçlara zarar vermeden ve kesilmeden doğa korunabilir hem de insanların duydukları doğaya olan özlem bir nebze de olsa giderilerek şehirlerin boğuk ve sıkıcı yaşamından bir nebze de olsa kurtulma olayı sağlanabilir.


TOP