new kompozit

Ahşap Kompozit ile Geleceğe Merhaba

Ahşap Kompozit ile Geleceğe Merhaba
Ahşap Kompozit ile Geleceğe Merhaba

Ahşap kompozitler, hepsi birbirine bağlı lifler veya ahşap levhaların birbirine yapıştırılmasıyla oluşturulan birçok farklı türetilmiş ahşap ürünü içerir. Ek olarak, ahşap lifleri ve termoplastikler kullanılmasına rağmen, insan yapımı ahşap, insan yapımı ahşap veya işlenmiş ahşap da ahşap-plastik kompozit malzeme (WPC) olarak adlandırılır. Benzer kompozit ürünler, lignin içeren malzemeler (kenevir samanı, küspe, çavdar ve buğday samanı gibi) ve polimerlerin ve odun ununun birleştirilmesine ve Optimal işleme koşullarını teşvik etmesine izin veren kimyasal katkı maddeleri kullanılarak bitki lifleri kullanılarak da yapılabilir. Yapıştırıcılarla sabitlenirler ve birden çok özelliğe sahip malzemeler yapmak için belirli özelliklere göre tasarlanırlar. Bununla birlikte, ahşap kompozitler ile ilgili en iyi kısım, odun atığının ve daha küçük ağaçların bunları üretmek için kullanılabilmesi ve böylece odun tüketiminin azaltılmasıdır.

Ahşap kompozitler, genellikle ahşap için kullanılan sert ağaç ve yumuşak ağaçtan yapılır. Kereste fabrikası atıkları ve talaş kullanımına ek olarak, öğütülmüş ahşap parçacıklarının ısıtılmış termoplastik reçine ile karıştırılmasıyla yapılır. Bazıları malzemeleri birleştirir ve işleyerek peletler oluşturur, bunlar daha sonra yeniden eritilir ve son şekle getirilirken, diğerleri tek aşamalı bir karıştırma ve ekstrüzyon işlemiyle nihai ürün haline getirilir. Hem temiz termoplastikler hem de geri dönüştürülmüş termoplastikler, en yaygın olarak kullanılan polietilen bazlı ürünlerle birlikte kullanılabilir. Katı ve içi boş şekilli özel hedef ürünler oluşturmak için UV stabilizatörleri, renklendiriciler, birleştirme ajanları ve yağlayıcılar eklenebilir.

Kompozit ahşap ürünler, ev ve endüstriyel binalar da dahil olmak üzere birçok şekilde kullanılabilir ve inşaat projelerinde kiriş ve kirişleri çelikle değiştirmek için kullanılabilir. Bununla birlikte, en yaygın kullanım alanları güverte zeminleri, korkuluklar, çitler, pergola, pencere ve kapı çerçeveleri, giydirme ve çevre düzenlemesidir. Kompozit ahşap, geleneksel olarak masif ahşap kullanan çoğu uygulamada kullanılabilmesine rağmen, daha düşük üretim maliyeti ve hafiflik performansı nedeniyle düz panel mobilya yapımı için de popüler bir malzemedir.

Kontrplak, çapraz lamine kontrplağın neme dayanıklı yapıştırıcı ile ısıtma altında yapıştırılmasıyla yapılan orijinal bir kompozit ahşap ürün olarak kabul edilir. Yonga levha, sentetik reçineden preslenmiş ağaç yongaları veya talaştan yapılırken, yonga levha, elyafların yüksek sıcaklık ve basınç altında balmumu ve reçine bağlayıcılarla karıştırılmasıyla yapılan bir levhadır. Yönlendirilmiş şerit levha, katmanlar halinde yerleştirilen ve neme dayanıklı bir yapıştırıcıyla birbirine yapıştırılan ahşap ipliklerden yapılmıştır. Daha sonra panele sağlamlık ve sertlik kazandırmak için çapraz yönlendirilirler. Lamine ahşap, yapısal kolonlara veya kirişlere yapıştırılmış üç boyutlu ahşaptan yapılırken, laminatlar ince ahşap kaplamaları kirişler, kirişler, kolonlar ve düğümler için kullanılabilen büyük bir kütüğe yapıştırır. Bütün bunlar esas alındığı zaman ise Ahşap kompozitlerin insan hayatında ne denli önemli bir yer tuttuğu görülmektedir.


TOP