new kompozit

Kompozit ile Hayatın Güzelliği

Kompozit ile Hayatın Güzelliği
Kompozit ile Hayatın Güzelliği

Kompozit malzemeler iki farklı malzemenin birleştirilmesiyle yapılır. Elde edilen kompozit malzemenin fiziksel ve kimyasal yapısı, karışımda kullanılan iki malzemeden farklıdır. Ahşap kompozit malzemeler, ahşap malzemelerin önceden belirlenmiş miktarda plastik malzeme ile karıştırılmasıyla yapılan malzemelerdir. Ahşap kompozit malzemeler hazırlanırken kıyılmış ahşap, plastik (pvc, hdpe veya pe olabilir) ve özel hazırlanmış bağlantı elemanları kullanılmalıdır. Çeşitli yerlerden elde edilen odun atıkları, kullanılacak odun yongalarının elde edilmesinde kullanılabilir. Atık odun kullanmak da geri dönüşüme yardımcı olur. Talaş gibi, kullanılacak plastik genellikle geri dönüşüme uygun malzemeler arasından seçilir. Ahşap kompozitler hazırlamak için bazı kurallara uyulması gerekir. Ülkemde ve tüm dünyada kompozit malzemelere eklenen ahşabın oranı yaklaşık yüzde 50'dir. Kalan yüzde 50'nin yüzde 40'ı plastikten, geri kalanı ise bağlantı elemanlarından yapılmıştır.

Ahşap Kompozit Kullanmanın Faydaları

Ahşap kompozit malzeme, bir tür çürüme önleyici, neme dayanıklı, su geçirmez, küflenmez ve böceklere dayanıklı bir malzemedir. Rengin solması zor. Bu malzeme talaşlanma, ufalanma ve çatlamaya dirençli olma özelliklerine sahiptir, bu nedenle sert ağacın yerini alabilir ve tercih edilen malzeme haline gelebilir. Düzenli olarak bakmanıza veya kullanırken çok dikkatli olmanıza gerek yoktur. İnsan eliyle yapıldığı için istenilen ölçü, kalınlık, dayanıklılık ve kalitede yapılabilmektedir. Gerektiğinde rüzgâra ve hatta güneş ışığına dayanıklı ürünler üretilebilir. İstenilen ağaçların deseni ahşap kompozit üzerine verilebilir. Ahşap kompozit malzemeler kullanıldıklarında çok güzel ve modern bir görünüm oluşturacaktır. Mimari ve peyzaj tasarımında kullanılabilecek alternatif bir yöntemdir. Ahşap kompozit malzeme, kesilmesi ve delinmesi çok kolay olan bir malzemedir. Şekli gerektiği gibi ayarlayabilirsiniz. Temel beceriler ve bilgiler genellikle ahşap kompozit malzemelerle çalışmak için yeterlidir.

Ne yazık ki uzun süreli ahşap kullanımı odun elde etmek için kesilen ağaç miktarını artırmıştır. Ağaçların kesilmesi nedeniyle dünyada orman varlığı yok olmaya devam ediyor. Bu sorunu çözmek için ahşap kompozit malzemeler kullanılabilir. Tahta veya ahşabın oranı yüzde 100 değildir ve kullanılan odun genellikle ormanın hayatta kalmasını korumaya yardımcı olan geri dönüştürülmüş odun yongalarıdır. Çeşitli ihtiyaçları karşılama işlevi ve dayanıklı yapısı nedeniyle, ahşap kompozit malzemeler gelecekte insanlar tarafından tercih edilecek gibi görünmektedir.

Ahşap Kompozit Çeşitleri

Ahşap kompozit, hammaddesine göre kendi içinde temel olarak dört kategoride sınıflandırılır:

Pres Kaplama Kompozit

  • Kaplama Levhalar
  • Kontraplak
  • Kontratabla
  • Lamine Ahşap Kaplama

Partikül ve Lif Kompozit

  • Yonga Levha
  • Lif Levha
  • Talaş Levha

Odun ve Odun Dışı Kompozit

  • İnorganik Kompozit
  • Termoplastik Kompozit
  • Odun Dışı Kompozit

Masif Pres Kompozit

  • Yoğunlaştırılmış Kompozit
  • Polimer Kompozit

Ahşap Kompozit Kullanım Alanları

Ahşap kompozit malzemelerin kullanımı oldukça kapsamlıdır. Evlerde, işyerlerinde, iç ve dış mekanlarda ve endüstriyel kullanımlarda dekorasyon amaçlı kullanılabilir. Mobilyalarda yaygın olarak kullanılır. Ahşap kompozit malzemeler inşaat ve inşaat projelerinde yaygın olarak kullanılmaktadır.


TOP